Foutmelding

  • Deprecated function: Return type of DateObject::__wakeup() should either be compatible with DateTime::__wakeup(): void, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in include_once() (line 158 of /home/public/sites/www.leendertpot.nl/cms/sites/all/modules/date/date_api/date_api.module).
  • Deprecated function: Return type of DateObject::format($format, $force = false) should either be compatible with DateTime::format(string $format): string, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in include_once() (line 158 of /home/public/sites/www.leendertpot.nl/cms/sites/all/modules/date/date_api/date_api.module).
  • Deprecated function: Return type of DateObject::setTimezone($tz, $force = false) should either be compatible with DateTime::setTimezone(DateTimeZone $timezone): DateTime, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in include_once() (line 158 of /home/public/sites/www.leendertpot.nl/cms/sites/all/modules/date/date_api/date_api.module).

“Nederland is een waterland. We hebben de hele dag last van water, regen van boven, water van beneden, zompigheid, modderigheid, blubber. Ons hele leven is één grote strijd tegen de blubber en de nattigheid. En opeens is alles hard geworden, en kan je triomfantelijk op dat harde water gaan staan, en ben je dus een soort overwinnaar van de eindeloze nattigheid.” zegt een van de schaatsers in de film.

ALS HET KAN, DAN MOET HET van regisseur Leendert Pot, is compleet op de schaats gedraaid. Opgenomen gedurende twaalf jaar, geeft de documentaire een wonderschoon beeld van Nederland in de winter en laat de kijker meebeleven wat het schaatsvirus teweegbrengt. Leendert Pot: “Ik heb dat virus zelf ook en ben één van die waaghalzen: ik moet meteen het ijs op. Als schaatser/filmmaker ben ik één van de eerste pioniers, dus met de camera. Schaatsend terwijl ik film en filmend terwijl ik schaats, zolang er ijs ligt.”

Wat bezielt die Nederlanders die gaan schaatsen over één nacht ijs? Radio en TV waarschuwen dat het ijs levensgevaarlijk is, maar de schaatser laat zich niet weerhouden. Maagdelijk ijs is onweerstaanbaar. Waarom het schaatsen zo mooi is, valt meteen te zien: de natuur, de stilte, de weidsheid en het licht van het Nederlandse landschap. En valt te horen: het zingen van het ijs, het kraken en het krassen van de schaatsen.

De film geeft het gevoel als of je zelf aan het schaatsen bent. De poëtische film is vaak spannend, dan weer betoverend, ontroerend en grappig. Leendert Pot weet zo iets oer-Hollands als schaatsen voelbaar te maken voor iedereen.

De pers:: Een oer-Hollandse drift verbeeld in film en foto's. Pot en fotograaf Gjelt Dijkstra trekken langs ijsschotsen aan de waterkant van het bevroren IJsselmeer - beelden die je eerder op de Noordpool zou verwachten. Of ze laten een eindeloze grijze vlakte zien waarover de wind stuifsneeuw blaast. Uit de mist doemt een ijszeilbootje op. Een lofzang op de liefde voor het ijs. (Tom Rooduijn NRC) Een unieke documentaire. Niet alleen door wat er wordt gezegd, maar vooral door hoe het is gefilmd. Leendert Pot heeft geen film gemaakt maar een poëtisch loflied op de Hollandse winter. (Willem Pekelder Trouw) Pot behoort tot het raadselachtig gilde dat het nog maagdelijk ijs op zal en moet. Roekeloze helden die ons met hun sporen een weg wijzen naar een van de grootste zegeningen op onze breedtegraad: de glijtocht over bevroren plas, vaart, kanaal en meer. Al kort na het begin spreekt hij een man aan die glimt bij de verwachting van al dat genot, maar bekent dat hij daarvoor geen enkel risico wil nemen. Daar staat Alleman. (Walter van de Kooi Groene Amsterdammer)

Bekijk de Trailer 'Als het kan dan moet het', Recensies uit NRC en De Groene Amsterdammer.
Als u de foto's onder (foto's Gjelt Dijkstra) aanklikt, dan ziet u de foto die geschikt zijn voor de geprinte media.
Deze persfoto's zijn gratis te gebruiken voor publicitaire doeleinden met betrekking tot 'Als het kan, dan moet het'.

Fotoboek & dvd (foto's Gjelt Dijkstra) "Als het kan dan moet het" is uitverkocht.

AHK 1AHK 2AHK 3AHK 4AHK 5AHK 6AHK 7AHK 8 

2011