Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /home/public/sites/www.leendertpot.nl/cms/includes/menu.inc).

Prix Regarde Social - Prix Unaforis op 3 december 2017 in Clermont Ferrand!

ANNE & JEAN-PAUL, ONZE WERELD, laat het leven zien van mijn zus Anne (53) en haar vriend Jean-Paul (53). Anne heeft het syndroom van Down, Jean-Paul het fragiele X syndroom. De film begint als ze gaan samenwonen; zelfstandig in een eigen appartement in Montélimar, Frankrijk. Hij volgt Anne, die volledig tweetalig is, en Jean-Paul in hun dagelijkse leven en kruipt in hun gedachtewereld en hun logica: van opstaan, naar ‘t werk gaan, koffie drinken in Café des Sports, tot en met de vakantie.

“We redden ons zelf, zonder begeleiders” zegt Jean-Paul in de film. Ze voelen hun autonomie en genieten daarvan. Maar zelfstandigheid kost inspanning en concentratie en vaak is toch hulp van buitenaf nodig. Nu onze moeder niet meer leeft, komt de zorg bij zus Meike te liggen, met onder andere mijn steun, als broer vanuit Nederland. De film laat zien hoe Meike balanceert tussen de wens van Anne om met haar geliefde een zo zelfstandig mogelijk leven te leiden én de verantwoordelijkheid voor het bieden van voldoende steun en bescherming. Wat is er nodig om hun zelfstandigheid te behouden? 

Zie ook www.annejeanpaul.nl 

 

 Anne & Jean-Paul

 

 

2017